iunie 25, 2025
Economie

Crăciun de lux: prețuri alimente crescute înainte de sărbători.

Craciun de lux preturi alimente crescute inainte de sarbatori

Parizerul, produsul de lux al mesei de Crăciun

Într-o lume în care prețurile alimentelor par să explodeze, un kilogram de parizer a ajuns să coste dublu față de un kilogram de carne de pui. Acesta este un fapt care ar trebui să ne pună pe gânduri, având în vedere că parizerul este un produs procesat, iar carnea de pui este un aliment de bază. În mod ironic, parizerul nu se află pe lista ordonanței de plafonare a prețurilor, ceea ce înseamnă că prețul său poate crește fără restricții. În prezent, pentru un kilogram de parizer plătim între 50 și 55 de lei.

Plafonarea prețurilor, o măsură cu efecte neașteptate

Analiștii trag un semnal de alarmă și susțin că produsele specifice mesei de Crăciun ne vor costa cu cel puțin 20% mai mult față de anul trecut. Măsura plafonării, spun specialiștii, în realitate a adus noi scumpiri. În ciuda intențiilor bune, plafonarea prețurilor nu a reușit să împiedice creșterea costurilor pentru consumatori. Dimpotrivă, a dus la o creștere a prețurilor pentru produsele care nu sunt incluse în lista ordonanței de plafonare.

Creșterea prețurilor, o tendință generală

În acest context, nu este surprinzător faptul că și alte produse alimentare au înregistrat creșteri semnificative de preț. Salamul se găsește cu 70 de lei pe kilogram, în timp ce carnea de porc va suferi cea mai mare creștere de preț în perioada sărbătorilor, scumpindu-se chiar și cu 20%. Dar și pentru cozonac, care va costa dublu față de anul trecut, spun specialiștii. Când tragem linie observăm că în realitate coșul de consum s-a scumpit considerabil decât înainte de aplicarea măsurii.

Sursa: Realitatea.net