ianuarie 5, 2025
Diverse

Descoperirea epocala a Rusiei: potențial conflict cu Occidentul.

Descoperirea epocala a Rusiei potential conflict cu Occidentul

Rezerve în valoare totală de 511 miliarde de barili de petrol transmise la Moscova

Rezerve în valoare totală de 511 miliarde de barili de petrol – de aproximativ 10 ori mai mult decât producția totală a Marii Nordului în 50 de ani – au fost transmise la Moscova de către navele de cercetare rusești, potrivit dovezilor prezentate săptămâna trecută în față Comisiei de audit al mediului (EAC) a Camerei Comunelor. Informațiile urmează unei serii de cercetări efectuate de nava Alexander Karpinsky, operată de Rosgeo – agenția rusă însărcinată cu găsirea rezervelor minerale pentru exploatare comercială. Antarctica ar trebui să fie protejată de Tratatul Antarcticii din 1959, care interzice toate exploatările minerale sau petroliere. Respectarea intereselor Marii Britanii trebuia asigurată de Ministerul Afacerilor Externe, dar acesta a fost acuzat că a ignorat această criză pe cale de apariție.

Rusia și-a reafirmat recent angajamentul față de elementele cheie ale tratatului

Săptămâna trecută, ministrul David Rutley a declarat pentru EAC că departamentul sau a decis să aibă încredere în promisiunile rusești că se desfășoară doar cercetări științifice, adăugând: „Rusia și-a reafirmat recent angajamentul față de elementele cheie ale tratatului”. Experții nu sunt de acord, avertizând că a avea încredere că Rusia își va respectă obligațiile este naivă – după cum a demonstrat invazia să în Ucraina.

Tratatul Antarcticii se confruntă cu noi provocări

Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway College, expert în Antarctica, care a depus, de asemenea, mărturie, a declarat că activitățile Rusiei sunt mult mai apropiate de prospectarea pentru petrol și gaze decât de știință autentică. „Tratatul Antarcticii se confruntă cu noi provocări, nu în ultimul rând din partea actorului de rea-credință Rusia și a Chinei. Rosgeo s-a angajat în prospecțiuni seismice și alte lucrări de prospecțiuni conexe… Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese că o decizie de subminare a normelor asociate cu cercetarea prin prospecțiuni și, în cele din urmă, că un precursor al viitoarei extracții de resurse.”

Tensiuni în creștere în Teritoriul Antarcticii Britanice

Teritoriul Antarcticii Britanice (BAT) este cel mai mare și cel mai sudic dintre cele 14 teritorii de peste mari ale Regatului Unit – și cel mai puțîn ospitalier, fiind acoperit în proporție de 99 de procente de gheață. Cu toate acestea, în trecutul preistoric, a cunoscut un climat mai cald, cu o vegetație care ar fi putut permite formarea de depozite de combustibili fosili. Se întinde spre nord-vest de la Polul Sud, cuprinzând Peninsula Antarctica și Marea Weddell – renumită din punct de vedere istoric că fiind locul în care s-a scufundat nava Endurance a lui Ernest Shackleton, iar în prezent pentru că ar putea conține rezerve vaste de petrol și gaze. Cea mai mare parte a Teritoriului Antarcticii Britanice face obiectul unor revendicări concurente din partea Argentinei și a Chile – care se vor intensifica dacă dovezile obținute în urmă studiilor ale Rusiei vor fi confirmate prin foraje ulterioare.

Rolul esențial al cercetării britanice în Antarctica

Ministerul Afacerilor Externe cofinanțează British Antarctic Survey, care are cinci stații de cercetare și logistice și 250 de angajați, susținuți de Marina Regală și de nava de cercetare RSS David Attenborough – toate acestea fiind considerate vitale nu doar pentru știință, ci și pentru menținerea pretențiilor Regatului Unit asupra regiunii.

O perspectivă asupra viitorului Tratatului Antarcticii

Profesorul Alan Hemmings, comandant al stației British Antarctic Survey în timpul războiului din 1982 din Insulele Falklands dintre Argentina și Marea Britanie, a declarat că tensiunile tot mai mari ar putea distruge tratatul care a protejat continentul înghețat de dezvoltare. Tratatul urmează să fie revizuit în 2048, dar orice națiune implicată are, de asemenea, posibilitatea de a renunta la el oricând dorește.

Problemele antarctice pe agenda globală

În prezent, cercetător la Universitatea Canterbury din Nouă Zeelandă, Hemmings a declarat: „Nu va există niciodată un moment sănătos pentru a extrage hidrocarburi din Antarctica. Lucrul care ne va afecta grav pe toți este orice încercare de a localiza hidrocarburile din Antarctica. Iar acesta, după cum vedem, este exact obiectivul principal al activităților rusești în acest moment. Ne aflăm în mijlocul unor tensiuni foarte serioase între statele occidentale și Rusia în legătură cu Ucraina și între SUA și China în legătură cu hegemonia globală.”

Dialogul internațional necesar

Albert Lluberas Bonaba, secretarul executiv al Secretariatului Tratatului Antarcticii, cu sediul în Buenos Aires, Argentina, a declarat că astfel de probleme vor fi discutate la conferință anuală a organizației, dar nu a dorit să comenteze tensiunile din jurul activităților Rusiei.

Reiterarea încrederii în promisiunile Rusiei

Într-o declarație, Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare și-a reiterat acceptarea promisiunilor Rusiei: „Rusia a asigurat în repetate rânduri Reuniunea consultativă a Tratatului Antarcticii că aceste activități sunt în scopuri științifice”.

Sursa: realitatea.net