Turbionul de pe Bursa de la Toronto s-a produs din cauza comunicării defectuoase a statului român
Deși guvernul a angajat o firmă de prestigiu internațional, Leaua & Asociații, n-are o echipă profesionistă de gestionare a situațiilor de criză. Dacă în urmă cu două săptămâni, premierul Marcel Ciolacu vorbea despre o posibilă înfrângere la Washington și obligarea statului român să plătească două miliarde de dolari despăgubiri companiei care a investit, conform rapoartelor financiare, în jur de 900 de milioane de dolari, ministrul de finanțe Marcel Boloș a ridicat potul la 6,7 miliarde de dolari, conform declarațiilor sale la una dintre televiziuni. Menționăm că ICSID-ul n-a comunicat nicio sumă oficială.
Subiectul e pe agenda publică, situație care convine de minune investitorilor de pe bursă. Banii se câștigă și prin deprecieri, nu doar din creșteri. După ce guvernul Cioloș a anunțat intenția de a înscrie situl Roșia Montană în UNESCO, în vara anului 2016, Gabriel Resourses a încheiat cu succes un plasament privat de 40.625 de unități de fond, pentru obținerea a 40,625 de milioane de dolari, necesari litigiului deschis la ICSID – Curtea de Arbitraj de la Washington.
Foto: Cetate – Roșia Montană
Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, acțiunea Gabriel Resourses se tranzacționa cu 0,28 dolari, astăzi e aproape de trei ori mai mare. Deci nefăcând nimic, un investitor, care a cumpărat anul trecut acțiuni de 100.000 de dolari, are acum aproape 300.000.
Marcel Boloș a scos porumbelul: “am accepta și o soluție nemonetară.” Subliminal, se înțelege că statul român ar fi de acord să mențină licența de exploatare a zăcământului aurifer de la Roșia Montană, doar că aceasta expiră în luna iulie 2024. Și în cazul prelungirii pe șestache a acesteia, tot află mișcarea #rezist, stipendiată de rețeaua Soros.
Există riscul ca actuala coaliție să scoale din morți agenții salvaționiști, care au pus fundamentul construcției securistice Uniunea Salvați Bucureștiul, ulterior devenită Uniunea Salvați România.
Rețeaua Coldea de-abia așteaptă să mai umfle niște biștari pentru scoaterea idioților utili în stradă. Dacă guvernul român va fi de acord cu reluarea exploatării aurului, atunci Ministerul Culturii trebuie să retragă urgent dosarul de la UNESCO, vârât de oamenii lui Cioloș și apostilat de guvernarea liberală.
În cazul în care executivul lui Ciolacu este hotărât să reia negocierile de exploatare și să renegocieze redevența, rețeaua Soros se va activa instant.
Gabriel Resourses a fost listată la Bursa din Toronto de către românul Frank Timiș în anul 1999, după ce a primit de la Ministerul Industriilor patronat de Berceanu licența de explorare.
Guvernul Ciolacu are în față o decizie crucială. Îl sfidează pe George Soros sau plătește greșelile trecutului? Marcel Boloș
Întrebat dacă ar prefera varianta continuării proiectului, Marcel Boloș, ministrul finanțelor a răspuns că România se va supune deciziei care va fi dată de către instanţa internaţională.