Organizația Națiunilor Unite și principiile fundamentale ale justiției pentru minori
Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 33/40 din 29 nov. 1985, a adoptat un set de reguli de uniformizare privind aplicarea justiției delincvenților minori, denumite și REGULILE DE LA BEIJING. Principiul conform căruia ”interesul minorului primează” s-a impus în România și grație Convenției ONU privind drepturile copilului, adoptată în 1989 și ratificată un an mai târziu de România.
Importanța specializării în domeniul justiției pentru minori
Trebuie reținut că, pe lângă principiul interesului minorului, dispozițiile legate de nevoia specializării organelor judiciare sunt esențiale. Astfel, persoanele implicate în administrația justiției delincvenților minori trebuie să fie special pregătite și formate.
Aplicarea regulilor de la Beijing în structurile de poliție din România
În marile orașe ale României, s-au creat servicii speciale de poliție dedicate prevenirii delincvenței juvenile, ofițerii de poliție beneficiind de o instruire și o formație specială, conform regulii 12 de la Beijing.
Inițiativa de organizare a unei structuri de Siguranță Școlară
Decizia de organizare a unei structuri de Siguranță Școlară vine să satisfacă, măcar parțial, cerințele regulilor de specializare în domeniul prevenirii delincvenței juvenile, chiar dacă motivația inițială a fost combaterea infracționalității și violenței școlare.
Posibile soluții pentru îmbunătățirea structurilor de siguranță școlară
Dacă structurile de siguranță școlară nu pot fi dezvoltate într-o formă specializată dedicată exclusiv delincvenței juvenile, o alternativă ar fi organizarea unui compartiment specializat în cadrul Serviciului de Investigații Criminale, absorbând polițiști cu experiență în cercetarea penală din structurile de siguranță școlară.
Sursa: www.incisivdeprahova.ro