decembrie 6, 2024
Economie

Proiectul Neptun Deep, pus pe pauza. Greenpeace Romania va da in judecata Guvernul.

Proiectul Neptun Deep pus pe pauza. Greenpeace Romania va da in judecata Guvernul

Greenpeace România își îndreaptă armele împotriva Ministerului Culturii

Într-o mișcare neașteptată, Greenpeace România a decis să își folosească resursele pentru a lupta împotriva Ministerului Culturii. Motivul? Un ordin care ar putea duce la pierderea statutului de monument istoric pentru situl arheologic subacvatic „CT-I-s-A-02561”, situat în Platforma continentală a Mării Negre. Acest sit este amenințat de proiectul Neptun Deep, care, conform Greenpeace, primește un tratament preferențial din partea instituțiilor române.

Un patrimoniu cultural în pericol

În centrul acestui conflict se află vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau chiar distruse de lucrările de extracție și transport de gaze naturale. Aceste vestigii, care includ elemente din epoca romană, elenistică, romano-bizantină și greacă, sunt parte a patrimoniului cultural al României și, conform Greenpeace, dreptul românilor la un mediu curat și la sănătate este amenințat.

Un proces învăluit în mister

Greenpeace România susține că documentația care a stat la baza eliberării ordinului este ținută secretă de Ministerul Culturii. Aceasta include certificatul de descărcare, avizul comisiei zonale a monumentelor istorice, avizul secțiunii de evidență, etc. Toate acestea sunt informații de interes public pe care Greenpeace România le-a solicitat, dar care nu au fost puse la dispoziție.

Un viitor amenințat, un trecut șters

Proiectul Neptun Deep nu reprezintă doar o amenințare pentru viitor, dar și una care șterge cu buretele legăturile noastre cu trecutul. Conservarea patrimoniului cultural subacvatic este esențială pentru cunoașterea și păstrarea istoriei și tradițiilor antice, salvând dovezile tangibile ale vieții umane trecute, asigurând în același timp accesibilitatea și cunoștințele pentru generațiile viitoare, a declarat Vlad Cătună, coordonator campanii Climă și Energie, Greenpeace România.

Acțiuni în instanță și o petiție pentru protejarea Mării Negre

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa, pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. În plus, organizația a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep.

Sursa: Realitatea.net