Cele 234 de milioane de acțiuni au fost plasate către peste 60 de investitori locali și internaționali. Viitorul One United Properties, sub semnul întrebării Fondatorii One United Properties, Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu, s-au grăbit să vândă acțiunile deținute la companie, declanșând o operațiune de tip ABB prin care se va reduce semnificativ participația lor.
”Conducerea One United Properties S.A. (denumita în continuare „Societatea”), informează piața despre notificarea primită în data de 12 aprilie 2024 din partea acționarilor Vinci VER Holding S.R.L., OA Liviu Holding Invest S.R.L., CC Trust Group AG și Altius S.A. („Acționarii Vânzători) cu privire la lansarea unei oferte de plasament privat accelerat al unui număr de până la 360.000.000 de acțiuni ordinare ale Societății deținute de către Acționarii Vânzători, desfășurată prin intermediul SSIF Swiss Capital S.A.”, se anunța într-un comunicat al Bursei de Valori București. Mișcarea bruscă ridică suspiciuni cu privire la sustenabilitatea modelului lor de afaceri și pune sub semnul întrebării viitorul One United Properties. Potrivit puterea.ro, vânzarea accelerată a acțiunilor de către acționarii majoritari pare a confirma temerile legate de o bulă speculativă.
Se poate interpreta că Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu profită de creșterea artificială a prețului acțiunilor pentru a obține profituri rapide, înainte ca bula să se spargă. La ultimul preț de închidere de 1,0220 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 3,88 miliarde lei (780,63 milioane euro), notează sursa citată. Ultima tranzacție importantă cu acest emitent a avut loc pe 7 februarie în piața deal, când s-au schimbat 80,10 milioane de acțiuni la un preț de 1,00 lei/acțiune. Aceasta a însemnat o valoare totală de 80,10 milioane lei (16,11 milioane euro).
Blocurile One, aproape goale – apartamente la prețuri de palate! Surse din interiorul companiei, citate de Puterea, susțin că toate prețurile imobilelor pe care One le vinde sunt umflate. Cei doi fondatori s-au finanțat de la bănci, au construit mai multe turnuri în București, au listat la bursă societatea, iar acțiunile au crescut. Acum, cei doi doresc să vândă cât mai repede o parte din One, scopul final fiind acela de a face un exit complet. În aceste condiții, se pune întrebarea ce se întâmplă cu One, în condițiile în care mai nimeni nu dă 10.000, 15.000 sau 20.000 de euro pentru un metru pătrat construit, prețuri astronomice pentru București, pentru România.
Vânzări la prețuri astronomice Afacerea One United Properties a fost concepută încă de la început astfel: obținerea unui număr cât mai mare de credite de la bănci, supraevaluarea valorii proprietăților construite și vânzarea acestora la prețuri care le depășesc chiar și pe cele din Londra. Majoritatea apartamentelor sunt neocupate, iar cele care au fost vândute au fost achiziționate de același grup restrâns de 10-12 cumpărători care doresc doar să obțină venituri din chirii. Nimeni nu este dispus să plătească sume atât de mari în București. Un preț real pentru un metru pătrat într-o locație bună se situează între 3.000 și 4.000 de euro. O vânzare la un preț de 5.000-6.000 de euro pe metru pătrat are loc la intervale de 3-4 ani.
Site-urile de imobiliare sunt pline de anunțuri cu imobile de vânzare în blocurile One. Un penthouse situat la etajul 15 în One Mircea Eliade se vinde cu 7,5 milioane de euro, suprafața fiind de 612 metri pătrați. Asta înseamnă un preț de 12.254 euro pe metru pătrat. Un penthouse de 249 metri pătrați în același One Mircea Eliade se vinde cu 3,5 milioane de euro, adică ceva mai mult de 14.000 de euro pe metru pătrați. Un apartament de 5 camere, cu o suprafață de 192 metri pătrați, la etajul 25, costă 2,2 milioane de euro, adică 11.450 euro metru pătrat.